Motortrøbbel i paradis


En del av forberedelsene til langtur er å lage en liste over alt som kan gå galt og forberede seg med forebyggende tiltak. Noen ting kan man ikke forutse og uansett hva som oppstår av hindringer er det fort veldig kjipt.

Etter den lille grunnstøtingen jeg hadde for et par uker siden begynte motoren å oppføre seg merkelig. Den trengte høyt turtall for å gå skikkelig rundt og det kom masse svart røyk og olje ut fra eksosen. Jeg fikk krisehjelp på telefon og Facebook, og tok en avgjørelse om å seile videre til vi fant et skikkelig Yanmar-verksted. Martha og jeg ankom Amsterdam, slo oss løs på byen, og deretter tok jeg tak i motorproblemene. (viktig å gjøre en ting av gangen for fullt fokus)

Jeg prøvde å mekke selv med de kunnskapene jeg har tilegnet meg det siste året uten nytte. Til slutt måtte jeg krype til korset og be om hjelp fra fagfolk. Det kom en mekaniker om bord som skulle ha hårreisende 72 euro i timen for å se på motoren. Jeg stod og trippet ved siden av og så på klokken hvert femte minutt mens jeg prøvde å suge til meg alt av informasjon og motorlærdom. Etter en time var dommen klar: (på tysk-engelsk) ”Hmm.. Det ser nok ut som at… ” jeg skjønte fort at det var dårlige nyheter og han så mitt stakkarslige blikk før han vedmodig fullførte setningen: ”vi må ta ut hele motoren” Faen. ”Hvor mye vil dette koste da?” ”Det er nok 10 timer med arbeid…” Kjapp hoderegning i en treg mattehjerne. ”700 euro??” Faen. (Jeg fikk en diagnose, men motorterminologien min på engelsk er ikke særlig stødig)

Jeg seilte båten bort til verkstedet som lå like rundt hjørnet samme kveld og morgenen etter begynte videre etterforskning av motoren av en ny mekaniker. Han endte med å ta av toppen av motor for å sende den videre til et annet verksted. Damen i resepsjonen viste stor medfølelse og tilbudte lån av dusj, sykkel og egen nøkkel. ”Dette er nok ikke klart før om seks dager.” Jeg tok første fly hjem til Oslo og Bergen. Venting, venner og familie. Jeg fikk pristilbud på mail etter fire dager. 2700 euro stod det på summen nederst på listen. Jeg måtte le litt før det gikk opp for meg hvor mye penger det faktisk er. Med god hjelp fra Yanmar i Norge og Nederland har de nå tilbudt meg en ny motor til en svært rimelig penge. Og med ”rimelig penge” i motorverdenen så er det fremdeles fire måneder med turbudsjett eller 40 000 norske kroner. Det er flere som har spurt om jeg har Vipps og jeg hater å be om penger, men om du har lyst så er det lov, og jeg setter utrolig stor pris på det! Telefonnummeret mitt ligger under "kontakt"

Nå går det nok en ny uke til før ny motor er installert og båten er på beina igjen, så i mellomtiden går jeg og venter og krysser fingrene for at været i Biscaya holder seg på min side. Klem fra Oda og Snuppa


0 comments

Recent Posts

See All