Ny tur, nye muligheter


Jeg har nå bodd i båten i nesten tre år! Min første båtvinter i Oslo har vært kald, men veldig overkommelig. Det verste har nok vært å måtte gå på land for å dusje i 10 minusgrader og at håret frøs til is før jeg rakk tilbake til båten. Jeg brukte mye tid og penger på å isolere så mye som mulig. Under dørkeplatene, oppå dekk og la bobleplast i vinduene. Litt pinlig, men også den beste investeringen var et varmeteppe fra Enklere Liv. Jeg hadde trodd at jeg skulle være rundt 60 før jeg gikk inn på den butikken, men det ble med 25, og et veldig godt kjøp.

I løpet av vinteren har jeg kjent veldig på trangen til å dra på nye eventyr. Jeg har lekt med tanken om å seile til Grønland, Norskekysten eller rundt Østersjøen. Siden første lønning etter jeg kom hjem har jeg satt av nesten alt jeg har tjent, rett inn på båtkontoen, for å ha mulighet til å gjøre akkurat det jeg har lyst til. Selv om jeg har hatt drømmejobben og virkelig lært meg å sette pris på hverdagen i Oslo, ligger det alltid en trang til å dra ut på havet og være fri. Jeg valgte å si opp jobben for å ha tid til å gjøre klar båten og ha god tid på å seile sørover – ikke gjøre samme feilen som sist. Jeg har lyst til å oppleve Middelhavet, seile langs franskekysten og lære meg fransk, Italia og Istanbul. Målet er likevel å ikke ha noen plan, seile til jeg er tom for penger eller ikke har lyst mer, reise hjem og jobbe, seile mer, oppleve.

Jeg sitter igjen med så mange erfaringer og opplevelser fra forrige tur. Alt gikk vel ikke helt som planlagt, men jeg er så glad for at alt som har skjedd, skjedde. Jeg ville ikke vært noe foruten. Og nå når jeg skal på ny tur, så er jeg mye mer rustet. Jeg vet hva jeg skal gjøre og ikke gjøre. Det er nok en million flere ting som kan gå gale, men det får jeg håndtere når det oppstår. Jeg har tatt ut to ting jeg skal gjøre annerledes:

-Ha god tid! Sist måtte jeg rekke Biscaya, rekke Atlanterhavet. Jeg måtte seile 18 timer for å komme fram tidsnok. Denne gangen starter jeg tidligere, dropper Sverige og Danmark, og skal gjøre akkurat det jeg har lyst til når jeg vil.

-Ha med mer mannskap. Det var en enorm mestringsfølelse å klare ting på egenhånd. Og det å være på havet helt alene er magisk. Men! Det er litt hyggeligere å ha folk ombord, ha noen å dele alle opplevelsene med.

Biscaya har sittet dypt i meg lenge. Hver gang noen spør om hvordan det var, så får jeg gråten i halsen. Jeg kunne seilt kanalene til Middelhavet, men jeg har et oppgjør med Biscaya. Jeg skal klare å krysse det havet alene og sitte igjen med en god opplevelse.